Biografie

Groningen

Ineke Holtwijk (1955) werd in Groningen geboren en groeide op in Noord Brabant. Zij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen en masscommunicatie in Amsterdam. Ze werkte na haar studie als lerares Nederlands maar week na twee jaar uit naar de journalistiek.

De krant

De eerste full-time journalistieke baan was op de redactie van de Winschoter Courant, een kleine, rebelse krant in Oost-Groningen. Ze ‘deed’ Winschoten. Zelf zegt ze over deze jaren: ‘Ik heb de beste school voor journalistiek gedaan die er is. Ik moest iedere dag zelf bedenken hoe ik de pagina – ‘mijn’ pagina - weer vol kreeg en binnen 24 uur hoorde ik op straat en in de supermarkt terug wat mijn reportages hadden losgemaakt.’Het persbureau

Na de Winschoter Courant volgde Inter Press Service, een internationaal persbureau gespecialiseerd in de Derde Wereld. Ineke was er redacteur voor de Nederlandstalige nieuwsdienst maar maakte ook reportagereizen naar Afrika en Zuid-Amerika. In 1985 publiceerde zij met anderen een bundel interviews met prominente vrouwelijke intellectuelen in de Derde Wereld, Trefpunt Nairobi geheten. Ze maakte radioreportages voor de VPRO en schreef voor Intermediair en het weekblad De Tijd. Zuid-Amerika

In 1989 vestigde ze zich op eigen houtje in Zuid-Amerika. Ze koos Rio de Janeiro als haar nieuwe woonplaats. Ze werkte er als correspondent voor het NOS-Journaal, Elsevier, de regionale kranten en de Volkskrant. Het werd een bewogen correspondentschap. Ze versloeg onder meer de terugkeer van de democratie in Brazilië en Chili, de aardbeving in Armenia (Colombia), de val van de Peruaanse president Fujimori, de thuiskomst van ex-dictator Pinochet in Chili na zijn arrestatie in Londen. Ze zocht guerrillero’s, cocatelers, sojaboeren, drugsdealers die sloppenwijken terroriseerden op om hen te interviewen. ‘Je schrijft een ander, rijker verhaal als je de situatie zelf ter plekke in ogenschouw hebt genomen.’

Nominatie

Voor haar journalistieke werk werd Ineke Holtwijk in 2004 door de vereniging Nederlandse Dagbladpers genomineerd voor de Prijs voor de Nederlandse Dagbladjournalistiek. In zijn rapport schreef de jury: ‘Haar producties vormen buitenlandse correspondentie van hoog niveau. (…) Meeslepend en beeldend legt ze verbanden tussen belevenissen en emoties van individuen enerzijds en anderzijds de brede politiek-maatschappelijke omgeving.

Maxima

Ineke Holtwijk was ook degene die als eerste de identiteit van nieuwe Argentijnse liefde van kroonprins Willem Alexander en de rol van haar vader in de dictatuur naar buiten bracht, door collega’s 'de primeur van de eeuw' genoemd.

Buiten de journalistiek

In 2004 hield ze het correspondentschap voor gezien. ‘Het wordt tijd om de kussens weer eens op te schudden.’ Voor de Nederlandse vredesorganisatie IKV-Pax Christi onderzocht zij mijnbouw- en energiebedrijven in conflictgebied in Colombia en de bijdrage die deze bedrijven konden leveren aan de vrede en democratie. Over twee cases schreef zij ook een boek.

Het Tropenmuseum Junior in Amsterdam adviseerde zij over een langlopende tentoonstelling over Brazilië. Zij regelde ook dat het museum hiervoor een gift van bijna een miljoen euro kreeg van de deelstaatregering in Pernambuco (Brazilië) en dat de basis voor samenwerking gelegd werd.

Boeken

Ineke Holtwijk schreef zes boeken die over Zuid-Amerika gaan. Rooksignalen gaat over de recente ontdekking en het moeizame aanpassingsproces van elf primitieve Amazone-indianen aan onze samenleving. Het boek wordt door sommige deskundigen vergeleken met twee internationale eversellers in het genre: Tristes Tropiques van de Franse antropoloog Claude Lévi-Strauss en Tupari van de Zwitserse etnograaf Franz Caspar. Rooksignalen werd onmiddellijk na verschijning uitgekozen voor de short-list van de tien beste Nederlandse non-fictie voor de Buchmesse in Frankfurt in 2006 (Zie Engelstalige recensie van Rooksignalen).

Kannibalen in Rio is een reisboek dat lezers inwijdt in een andere, zuidelijke manier van denken. Het kreeg het Gouden Ezelsoor, de prijs voor het best verkochte literaire debuut. Heimwee naar de Horizon zijn reisverhalen over Zuid-Amerika. Engelen van het Asfalt is een jeugdroman over een straatkind in Rio de Janeiro, die zowel in Nederland als in de Verenigde Staten prijzen won. Ramiro, kindsoldaat is eveneens een jeugdroman. Het boek gaat over een jeugdige guerrillero die uiteindelijk weet te ontsnappen.

In samenwerking met anderen schreef zij nog Slotenmakers en gangstermeisjes, een boek over kinderarbeid wereldwijd en een portret van Argentinië dat als titel meekreeg Argentinië, land van Máxima.

In 2015 kwam haar boek over de Nederlandse Postcode Loterij uit. De mannen van de droomfabriek beschrijft de ‘coming of age’ van een van de meest besproken bedrijven in Nederland.

In 2016 verscheen ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Rio een nieuwe editie van Kannibalen in Rio. De schrijfster actualiseerde het boek niet alleen maar voegde er ook aan eigen favorietenlijstjes aan toe. Ineke Holtwijk werkt op het ogenblik aan een boek over Adapta Sertão, een opzienbarend project in het droge Noordoosten van Braziliӫ waar door de klimaatveranderingen nauwelijks meer regen valt. Het project bracht internationaal de tongen in beweging. Landbouwers ontdekten met onderzoekers onder meer nieuwe methoden om toch te kunnen boeren. De regering van Bahia wil er nu overheidsbeleid van maken.