Ramiro. kindsoldaat

Ramiro kindsoldaat

Jeugdroman

Nederlandstalige informatie over kindsoldaten:
www.ikvpaxchristi.nl
www.kidsforwarchild.nl
www.kindsoldaten.nl

Interviews
'Veel meer dan twee jaar leven gaf hij zichzelf niet. Hij leek het geaccepteerd te hebben.' Lees meer . . .
'Als je de hel hebt gezien, zorgen onderlinge vriendschap en solidariteit dat je het bij de guerrilla volhoudt.' Lees meer . . .

Flaptekst
Ramiro heeft het zwaar thuis. Hij groeit op in armoede; zijn vader drinkt en slaat. Als Ramiro met zijn vader mee moet om in de cocavelden te gaan werken, laat hij zich door een vriend overhalen zich aan te sluiten bij het Volksleger, een guerrillabeweging in het oerwoud van Colombia.

Hoewel het leven bij het Volksleger hard en vol ontberingen is, voelt Ramiro zich belangrijk en sterk. Omdat hij klein is voor zijn dertien jaar, zet de commandant hem in als boodschapper. Langzaamaan komt Ramrio er echter achter dat zijn verblijf in het Volksleger niet puur vrijwillig is: als hij zich niet aan de regels houdt, kan hij worden doodgeschoten en loopt ook zijn familie gevaar. Als er een rijk blank meisje wordt onvoerd en hij een wapen krijgt wordt Ramiro’s werkelijkheid steeds grimmiger. Op een dag wordt hij zelfs gedwongen het wapen te gebruiken. Is er een weg terug?

Recensies
Ze probeert het in elk geval niet mooier te maken dan het is. ...Een realistisch verhaal over terrorisme, over geloven in leuzen, maar ook over een guerillastrijder die toch een mens blijft.
Kidsweek

Onopgesmukt...geeft het boek een duidelijk, ongeromantiseerd, soms haast satirisch beeld van de meedogenloze Columbiaanse werkelijkheid.
NBD Biblion

Het aangrijpende en spannende verhaal is zowel voor kinderen als voor volwassenen boeiend om te lezen, omdat het boek vele lagen heeft...
WarChild.nl

Een actueel onderwerp dat helder en zonder romantiseren behandeld wordt. Ineke Holtwijk schrijft journalistiek, zonder veel opsmuk, maar daardoor juist aangrijpend omdat ze alle ruimte laat voor de emoties van de lezer.'
Leesgoed

Boeiend en vlot verteld
Friesch Dagblad

Vrolijk word je er niet van, maar het maakt wel een verpletterende indruk.
Plantage Books & More

Een geweldig thema, het is belangrijk dat kinderen én volwassen mensen hier meer over weten. Daarom is het een aanrader voor jong en oud.
Boekenwurm-en-pleeg.nl

Fragment
‘Stoor ik?’ zei een heldere stem.
Er was een meisje komen aanlopen zonder dat ze het in de gaten hadden gehad.
Ze had lange zwarte afrovlechtjes, zwart omlijnde ogen en knalroze geverfde lippen.
Mossel rechtte zijn rug. ‘Een mooie bom stoort nooit.’ Hij hield zijn hoofd een beetje schuin. Maar het meisje negeerde hem.
‘Ben jij nieuw?’ zei ze tegen Ramiro.
‘Ik heet Pablo,’ zei Ramrio.
‘Maar iedereen zegt Kriel,’ vulde Mossel aan.
Het meisje had alleen oog voor Ramiro. Ze stond voor hem met haar linkerhand in de zij. Met haar rechterhand gooide ze de afrovlechtjes die voor haar wang hingen naar achteren.
‘Hai Kriel,’ zei ze. ‘Ik heet Nina.’ Ze glimlachte en keek Ramiro warm aan.
Toen liep ze wiegend verder op haar rubberlaarzen.
Ramiro hapte naar adem. ‘Is dat een zusje van Shakira?’ vroeg hij aan Mossel.
Mossel hinnikte en sloeg hem weer op de rug. Hij vond het een goede bak. ‘Dat mocht ze willen,’ zei hij. ‘Nina zit bij ons, in het tweede. Ze is het vriendinnetje van de commandant. Dat willen alle meisjes, want dan hoef je niet te vechten en krijg je allerlei spullen. Maar Nina is best aardig, hoor.’
Hij tuurde naar de tafel waar eerder gelachen was. ‘Zie je die? Die lange jongen met dat kortgeschoren haar?’
‘Die links?’
‘Ja, die. Daar moet je voor oppassen en geen ruzie mee krijgen. Dat is de enige. Die is echt gemeen.’
‘Hoe heet hij?’
‘Dagoberto. En zie je dat meisje tegenover hem?’
Ramiro keek. ‘Met dat petje?’
‘Dat is Angelita. Dat is mijn moppie. Maar ze is nog bezet.’ Hij stootte Ramiro aan. ‘Hebben ze dat al gezegd? Woensdags mag je altijd met een meisje slapen. Als er een is die met je wil. Maar je moet wel eerst toestemming vragen aan commandant Carlos.’

(Ramiro, kindsoldaat. Uit: hoofdstuk Alarm.)