Film indianen Rooksignalen

Rooksignalen

Het was kostelijk materiaal, maar Carelli kwam er niet toe een documentaire te maken. Het tragische verhaal van de eenzame indianen die als laatsten waren overgebleven, deprimeerde hem. In 2008 pakte hij zich bijeen. "Corumbiara" is de titel van Carelli’s documentaire over de indianen van Rooksignalen.

Het werd een persoonlijke film: Carelli vertelt wat Marcelo en hij samen meemaakten zonder zelf - op een enkele scène na - in beeld te komen. Schokkend blijft de scène waarin de advocaat van de grootgrondbezitters, niet vermoedend dat hij gefilmd wordt, vertelt dat je pas ontwikkeling kunt hebben als je indianen kwijt bent. Naast hem staan de pistoleiros, de huurmoordenaars, en luisteren mee. Tragisch maar ook treffend is het beeld aan het slot: vier Akuntsu-indianen die op verzoek van de filmmaker wat stramme pasjes doen. Het is armetierig voor wie de dagenlange, indrukwekkende feesten van Amazone-volken kent. Maar er is niet meer van de cultuur van de Akuntsu over. Een volk waarvan wij totdat deze laatste overlevenden opdoken in het bos, ueberhaupt het bestaan niet wisten.

Over een paar decennia, als ook deze paar indianen zijn overleden, hebben we gelukkig nog de film van Carelli. "Corumbiara" ging eerder dit jaar tijdens het Braziliaanse documentairefestival in première. De film werd onder meer gesubsidiëerd door de Nederlandse Stichting Doen.

Meer u meer weten over de documentaire Corumbiara? wwwcinema.cineclick.uol.com.br/
www.videonasaldeias.org.br